top of page

Éjszakai pingpong

A szociális szakmai nyelvből mára már kikopott a "három hás" kifejezés, ami valamikor a halmozottan hátrányos helyzetű emberekre utalt. A H52 Ifjúsági Iroda és Közösségi Tér nevének h-ja sokkal kedvesebb és praktikusabb, a Haller út 52. címet jelzi, ahova betérhetnek a környék csellengő fiataljai. Ők azok, akiknek többek közt ingyenes szociális és oktatási segítséget és közösségi programok tucatjait kínálják az ott dolgozók. Az alapvetően önkormányzati fenntartású iroda csapata a kerület egyik legkreatívabb közössége, akik az adománygyűjtés terén is bátrak és kísérletezők. Saját ötleteikkel korábban sikeresen szerepeltek az FKA Élő Adás adománygyűjtő estjén és az idei Swimathonon is úsztak volna, ha a járvány miatt nem kellett volna elhalasztani az adománygyűjtő kampányt.

Nálunk a kilencben - Ferencvárosi Közösségi Alapítvány fotósorozata

Fotók és szöveg: Csoszó Gabriella

2020. júniusában a pandémia utáni újranyitáskor.

„- Volt valaha a pingpong doki, dr. Faragó Sándor. Gyermekpszihiáterként dolgozott, függőségben szenvedő gyerekekkel foglalkozott. Először a saját rendelőjébe vitt le egy pingpongasztalt és éjszakánként ott játszott a fiatalokkal. Akkor mozgalom lett az éjszakai közös pingpongozásból. Átvettük, mert zseniális módszer.”

„- Aztán Berecz Dénesék a Ferencvárosi Tanodában már vagy 60 éjszakai meccsen voltak túl a gyerekekkel, amikor úgy döntöttünk, hogy folytatjuk. Illetve a H52-vel kapcsolatban álló fiatalok kérték, hogy legyen újra éjszaka is pingpongozás a kerületben. Nyitott játék, bárkinek.”

„- Péntek estékre terveztük, a bulinapokra. Hogy biztonságban, közösségben tudjanak a fiatalok kikapcsoldóni, szórakozni. Közben megnyílnak, megnyílunk, megküzdünk, megismerjük egymást, közös élményeink lesznek, tapasztalataink egymásról. Szinte észrevétlenül.”

„- Nincsen semmiféle korlátozásunk, hogy ki jöhet játszani. Sőt, a Ferencvárosban vagyunk, de bárhonnan be lehet csatlakozni. Nem kérünk lakcímkártyát a belépéskor. Csak a nagyon kicsiknek kell szülői felügyelettel jönniük. Mindenki mást, ha betartja a közös játék alapszabályait, örömmel látunk. Épp ez a cél. Hogy szabadon jöhessen bárki. Hogy megismerjük egymást a játék közben. Hogy közben befogadó, elfogadó közösséggé is váljunk.”„-Mi, a H52 olyan hely vagyunk a Ferencvárosban, ahova bármilyen gonddal, üggyel betérhetnek az emberek. Bár elsősorban ifjúságsegítő csapat a miénk, de kiterjedtebb a megoldandó gondok sora, amiben aktívan segítünk, nem korlátozódhat csak a gyerekekre. Van, akit az érettségi megszerzésében segítünk, másokat álláskeresésre felkészülni, ellátáshoz jutni, de van olyan is, akit pl végül én viszek orvoshoz, mert bennem bízik meg. Ügyek mentén segítünk.”

„- Az Ecseri úti aluljáróból kerültünk a „felszínre”. Az ott lézengő fiataloknak nyújtottunk akkoriban segítséget. Internet elérés, álláskeresés, önéletrajz írás... Nagyjából ezek voltak a fókuszban. Ma már sokkal komplexebb, sokkal szerteágazóbb és sokszínűbb, amit nyújtunk. Persze, nem mindig alakul minden az elvárásaink szerint. De sokaknak tudunk valódi támasszá válni. Nemcsak életre szóló élményekről van szó, hanem mély változásokról, célok találásáról, eléréséről. Vagy annak megértéséről és megtanulásáról, hogy a tetteinknek, a döntéseinknek milyen következményei lesznek az életünkre, a jövőnkre nézve. Hogy lesznek következményei. Hogy nincs olyan, hogy minden mindegy.”


„- 2008-ban költöztem Erdélyből Magyarországra. Nekem sem volt könnyű az itteni kezdés. Kigúnyoltak a beszédem miatt, lassan, fokozatosan fogadtak el. Itt kezdtem, a Dominó Általános Iskolában. Innen vándoroltam tovább. 12 éve dolgozok segítő területen. Itt ragadtam. Megszerettem ezt az életem.”„ - Amúgy miért éjszaka pingpongoztok? Az egzotikussága miatt, mert így izgalmas és vonzó, a brand építés miatt, vagy pusztán praktikus okból, pl. mert ilyenkor van üres tornaterem?”

„ - Ez mind egyszerre. A srácok helyében én sem járnék le péntek délután kettőkor ütögetni, matiné üzemmódban.”


„ - Hat alkalmat terveztünk tavaszig, januárban kezdtük, de aztán le is kellett állnunk márciusban a vírus miatt. Most tudtunk újra kezdeni. Már mindenkinek nagyon hiányzott. Játszunk egy jót, hiába vagyunk nagyon sokfélék és különbözőek, meccsezünk, kezet fogunk és megtapasztaljuk, hogy milyen jó együttműködni.”

„- A költségeket a minisztériumi pályázatba tudtunk beépíteni, illetve segít minket a Ferencvárosi Önkormányzat is. Ha elfogy a hat alkalomra elegendő támogatás, akkor is szeretnénk forrást találni és folytatni.”


„ - A H52 ilyen hely. Szeretjük csinálni. Jó csapat vagyunk, sokszínűek és szuper kreatívak!”

 

Köszönet a H52 Ifjúsági Iroda és Közösségi Tér munkatársainak és fiataljainak a közreműködésért. Köszönet Bázsa-Mosó Lászlónak az interjúért.

0 hozzászólás

Comments


bottom of page