top of page

Nálunk a kilencben

Frissítve: 2020. júl. 29.

A 2020-as év valamennyiünk életében nagy változásokat hozott. Megrémültünk, bezárkóztunk, alkalmazkodtunk, reménykedtünk, újranyitottunk, újraterveztünk. Mi, a Ferencvárosi Közösségi Alapítványban - mint adománygyűjtő, támogatásosztó és közösségi programokat szervező - amolyan híd szervezetként, továbbra is azt tekintjük legfontosabb feladatunknak, hogy a kényszerű változások közepette is kapcsolatban maradjunk a kerület lakóival, vállalkozásaival, civil közösségeivel és intézményeivel. Fontos, hogy lássuk egymást a bajban is és hogy dokumentáljuk, megmutassuk a helyi szolidaritás és együttműködések legszebb pillanatait és erejét. Hiszünk benne, hogy ebből töltekezve lesz majd elég erőnk az újraépítéshez is. 2020 májusában ezzel a szándékkal kértük fel Csoszó Gabriella, Ferencvárosban élő fotóművészt, hogy indítsa útjára a Nálunk a kilencben sorozatot.

 

Az elsősorban környékbeli fiatalokkal foglalkozó Konkáv Közösségi Tér munkatársai a pandémiás veszélyhelyzetben nem csak online konzultációkat tartanak, de önkormányzati együttműködéssel beindították biztonságosan működtethető tanulószoba programjukat is. A Konkáv egyik programjátkorábban az FKA Élő Adás adománygyűjtő programja is támogatta.

 

Jártatok már Középső-Ferencvárosban? A rehabilitált épületek árnyékában meghúzódnak még azok az omladozó házak is, amelyekben sok család él komfort nélküli vagy félkomfortos lakásokban. Velük tart szoros a kapcsolatot a Horizont Alapítvány, akiket az FKA is többször támogatott már. Legutóbb éppen a koronakrízis kapcsán kaptak 1 millió Ft gyorssegélyt a legszükségesebbek megvásárlásához. Emlékeztetve magunkat is arra, hogy akik gyorsan ad, kétszer ad…

 

A Stúdió K Színház 25 éve költözött a Ferencvárosba, 2006 óta a Ráday utcában van állandó játszóhelyük. A tavasszal elmaradt évadban közzétettek régi előadásokat, online próbáltak és készültek az őszre, sőt, egy személyes élményekkel is teli, stúdiókás színházi krónikával is gazdagodott facebook oldaluk. A pandémia idején 1 millió Ft-ot adományoztak a színházi háttérszakma dolgozóinak. Független színházként és állandó társulattal mindig is keresték és ápolták a helyi, közösségi kapcsolatokat, az FKA is vendégeskedett náluk. Mostantól ez a fotósorozat is része lehet a Stúdió K legendáriumának.

 

A szociális szakmai nyelvből mára már kikopott a "három hás" kifejezés, ami valamikor a halmozottan hátrányos helyzetű emberekre utalt. A H52 Ifjúsági Iroda és Közösségi Tér nevének h-ja sokkal kedvesebb és praktikusabb, a Haller út 52. címet jelzi, ahova betérhetnek a környék csellengő fiataljai. Ők azok, akiknek többek közt ingyenes szociális és oktatási segítséget és közösségi programok tucatjait kínálják az ott dolgozók. Az alapvetően önkormányzati fenntartású iroda csapata a kerület egyik legkreatívabb közössége, akik az adománygyűjtés terén is bátrak és kísérletezők. Saját ötleteikkel korábban sikeresen szerepeltek az FKA Élő Adás adománygyűjtő estjén és az idei Swimathonon is úsztak volna, ha a járvány miatt nem kellett volna elhalasztani az adománygyűjtő kampányt.

 

"Az igazi törzstőke: a Csapat." - áll abban a könyvben, amit tavaly adtak ki magukról 30 éves vállalkozásuk apropóján,  benne 30 régi munkatárs interjújával, sok-sok régi történettel. Idén februárban még rendkívül jó évnek néztek elébe, tele voltak szállás-és rendezvényfoglalásokkal, aztán jött a járvány és üresen állt volna a Corvin Hotel Budapest. Ebben a helyzetben a szálloda felajánlotta öt szobáját a Tűzoltó utcai Gyermekklinikán kezelt gyerekek vidékről érkezett szüleinek. Ahogyan a cég életében mindig, most is emberközpontú döntéseket hoztak: segíteni a bajban azokat, akiknek most a legnehezebb. A Corvin Hotel Budapest sok civil programot támogatott már a kerületben, és természetbeni támogatóként kétszer adtak már otthont a Ferencvárosi Közösségi Alapítvány által szervezett Élő Adás adománygyűjtő estnek.

 

Bár az Anyahajó szó jelentése "alegnagyobb hadihajó az egy csoportba tartozó hajók közül, amely az általa irányított kisebb hajók számára szükséges üzemanyagot és hadianyagot, élelmiszert és felszerelést szállítja", paradox módon és némi képzavarral élve, ez az Anyahajó a béke szigete. A József Attila-lakótelepen alakult, ma már egyesületként működő anyaközpont azért jött létre, hogy támogassa a kisgyermekes anyákat ebben a szerepükben, gyermekeik első éveiben. Abból indultak ki, hogy ahol az anya jól van, ott a gyereke is.  A Ferencvárosi Közösségi Alapítvány az első vízreszállásuk óta figyelemmel kíséri őket, mert történetük példamutató. Örömmel támogattuk anno az első, parkban felállított mobil Anyahajójukat, majd az első Swimathon adománygyűjtő kampányunk résztvevői közt gyűjtöttek, a joggal remélt saját, első közösségi helyiségük felújítására. Ahogy akkor sem, most sem rajtuk múlt hogy végül újra kellett tervezniük, most tavasszal éppen a járvány miatt, de léket így sem kaptak. Idén az FKA Krízis Alapjából kapott támogatással néhány hónapjuk rezsi költségét "vállaltuk át", hogy ennyivel is hozzájáruljunk ennek a nagyszerű csapatnak a missziójához.


0 hozzászólás
bottom of page