Swimathon 2021 logo.png

Swimathon 2022
szárazon és vizen
avagy 2022 legyen a nyitás éve!

Figyelem, a jelenleg valamennyiünk életét  - és a civilek, civil szervezetek segítő tevékenységeit - nagyban meghatározó háborús krízis miatt március 15-ig meghosszabbítottuk a jelentkezési határidőt!

A Ferencvárosi Közösségi Alapítvány (FKA) pályázati felhívása hat budapesti kerület civil szervezeteinek és informális közösségeinek

Az FKA 2016-óta rendezi meg évente Swimathon adománygyűjtő kampányát, mellyel 2017-ben elnyerte az év legjobb adománygyűjtő akciójának járó Civil díjat. Az elmúlt években összesen 33 program gyűjtött ily módon közel 88 millió Ft-ot, 670 támogatásért kampányoló nagykövet aktív részvételével. A pályázat célja, hogy olyan projektek jussanak így részvételi lehetőséghez a kampányban, amelyek az ún. nagykövetes adománygyűjtés módszerével magánszemélyektől és vállalati szereplőktől remélnek támogatást céljaik megvalósításához.

Az elmúlt hat alkalom gyakorlatához képest és a mögöttünk lévő két pandémiás év tapasztalatának birtokában az FKA kuratóriuma úgy döntött, hogy a Swimathon 2022 a nyitás éve lesz!

Soha ilyen fontosnak nem éreztük, hogy nyissunk a szomszédaink és a kerületek közötti együttműködések felé is, ezért a ferencvárosi kötődésű szervezetek/programok mellett várjuk az V., VIII., X., XIX., és XX. kerületiek jelentkezését is. Az idei Swimathon azért kapta a SZÁRAZON és VIZEN elnevezést, mert a csapatok - a tavalyihoz hasonlóan  - olyan adománygyűjtő nagyköveteket kérhetnek fel kampányolni, akik úszásban, vagy más, emberi hajtású sport tevékenységgel vállalnak majd egyéni kihívást.

A Ferencvárosi Közösségi Alapítvány 2011 óta működő független civil szervezet, amelyet kerületi kötődésű magánszemélyek hoztak létre, és  amely nem kér, illetve nem fogad el támogatást sem az államtól, sem az önkormányzattól.

A felhívás célja:

Célunk olyan nonprofit/informális közösségi programok támogatása és a Swimathon 2022 Szárazon és Vizen adománygyűjtő kampányban való részvételük lehetővé tétele,  amelyek hozzájárulnak a helyi közösségek életének szebbé, jobbá tételéhez Ferencvárosban, illetve a szomszéd kerületekben.

A pályázók köre:

• ferencvárosi székhelyű bejegyzett civil szervezetek és informális csoportok

• ferencvárosi kötődésű civil szervezetek (kötődés lehetséges értelmezései: kerületi lakosok az ügyfeleik, kedvezményezettjeik, önkénteseik; meglévő kerületi kapcsolataik vagy együttműködéseik vannak)

• Budapest V., VIII., X., XIX., XX. kerületében működő civil szervezetek és informális csoportok

Kiket várunk?

• azokat,  akiknek programjuk megvalósításához minimum 1 millió Ft támogatás szükséges

• azokat, akik szívesen kipróbálják/ gyakorolják az ún. nagykövetes adománygyűjtés módszerét és mobilizálják  saját munkatársi, önkéntesi és meglévő támogatói körüket abban a reményben, hogy sikeres  kampány esetén bővülni is fog ez a  kör.

• azokat, akik vállalják, hogy szorosan együttműködnek a kiíró FKA szervezőcsapatával, a Swimathon kampány előkészítési és aktív időszakában egyaránt

• azokat, akik előzetesen tájékozódnak a korábbi Swimathon kampányok lényegéről, céljáról és formájáról: swimathon.hu

A pályázat menete

1. A pályázóknak először egy online jelentkezési lapon kell bemutatniuk a  programjuk célját és ismertetniük a megvalósítással kapcsolatos elképzeléseiket.  A jelentkezési lap linkjét a ferencvarosi.ka@gmail.com címen, “Swimathon 2022 jelentkezési lap” tárgyszóval lehet igényelni.

2. A kitöltött jelentkezési lapokat legkésőbb 2022. március 15. keddig (meghosszabbított határidő) kell elküldeni. Hiánypótlásra lehetőség nincs, a beadási határidő után pályázatokat nem fogadunk.

3. A beérkezett pályázatok formai, majd elsőkörös tartalmi elbírálása után az FKA kuratóriuma egy előzetes, szűkített listát (shortlistet) készít. Ezt követően - ha szükséges -  a kiválasztott szervezetek képviselőivel, előre egyeztetett időpontban, szóban is konzultálunk.

4. Pályázati eredményhirdetés és a Swimathon 2022 kampányban indulási lehetőséget nyert csapatok végleges listájának kihirdetése, várhatóan legkésőbb 2022. március vége

5. A bejutott szervezetekkel/csapatokkal részletes együttműködési szerződést kötünk és elkezdődik a Swimathon 2022 kampány közös előkészítése. A Swimathon 2022 kampányzáró közösségi eseményének tervezett napja:  2022. június 18. szombat

Az elbírálás szempontjai

• a pályázó helyi kötődése (Ferencvárosban és/vagy a  szomszédos kerületekben)

• a szakmai program mennyiben szolgálja a helyi közösség életének jobbítását

• a szakmai program bemutatásának koherenciája

• a pályázó milyen adománygyűjtő potenciállal rendelkezik

• a kampányból remélt támogatás felhasználásától várt változás mennyire tűnik megalapozottnak

Nem ferencvárosi jelentkezők esetében előnyt jelenthet, ha a program együttműködési lehetőséget kínál ferencvárosi közösséggel és/vagy ha ferencvárosiak is élvezhetik a program adta lehetőségeket.

A pályázat beadása előtt az FKA két alkalommal egyéni (online) konzultációs lehetőséget biztosít az érdeklődők számára, melyeken természetesen NEM kötelező a részvétel, de lehetőséget adhat azok számára, akik korábban még nem ismerték a Swimathon működését és/vagy személyre/szervezetre szabott kérdéseik vannak.  Időpontok ezen a linken foglalhatók.

Zoom konzultáció, február 23. szerda: link

Zoom konzultáció, február 25. péntek: link