top of page

Átkelők

Az art brut kifejezés azt a csiszolatlan művészetet jelenti, amely a perifériára szorultak, többek közt a pszichiátriai beteg alkotók munkáira utal. Ilyen gyémántja a Ferencvárosnak a Hőgyes Endre utca sarkán álló Átkelő Galéria is, ahol elhivatott művészetterapeuták biztonságot nyújtó révészekként hozzák - viszik át klienseiket és a hozzájuk látogató érdeklődőket egymás világába. Ezek az átkelések nem pusztán az alkotásról szólnak, de az elfogadásról, empátiáról és a gyönyörködtető sokszínűségről is. 2017-ben a Ferencvárosi Közösségi Alapítvány Élő Adás adománygyűjtő estjén helyi magánszemélyek és vállalkozók is támogatták missziójukat.


Nálunk a kilencben - Ferencvárosi Közösségi Alapítvány fotósorozata

Fotók és szöveg: Csoszó Gabriella

Készült 2020. szeptember első napjaiban


„- Nem voltam még itt. Kérek egy kis eligazítást, hol vagyok...?

- Ez az Átkelő Galéria.”

„ Iván – Iván – Hazamegyünk”

„- Ennek a galériának az elődje a Lipóton nyílt. Ott dolgoztam művészetterapeutaként hosszú évekig. Akkoriban a művészetterápiás foglalkozásokon nagyon sok erős munka született és felvetődött a gondolata egy galéria megnyitásának. Volt a Lipótón egy nagyon szép, izgalmas, titkos tér. Ez az egyik volt porta épület pincéje volt. Sikerült támogatást kapnunk és egy nagyon szép galériát alakítottunk ott ki, 2003 körül. 2007-ben aztán kisöpörtek minket, bezárták a Lipótot. Ezt a helyet 2012-ben találtuk meg és akkor nyitottuk újra a galériát."

„- Akkor még úgy hívták, hogy Tárt Kapu Galéria. Közben a munkatársak kicserélődtek. Új nevet választottunk, így lettünk Átkelő Galéria. Elsősorban pszichiátriai betegek fordulnak meg nálunk. Vannak művészetterápiás csoportjaink, de van klubunk is, ahol a közösségépítés a célunk.”

„Várok – Várok – Otthon – Szeretet – Közösség”

„ - Épp ma nyitottunk újra. Nyílik az új kiállításunk 10-én. Most is arra készülünk. Ma éppen a következő kiállítónkkal nézzük át együtt a műveit. Egyeztetünk.

„Vigyázz - Kalózok”

„This”

„ - ... és itt a lépcsőnél a fal?

- Ezek a vendégeink szabad üzenetei. Kicsiké, nagyoké, kiállítás látogatóké, résztvevőké... Néha megváltoznak a viszonyok, amiket előtte felrajzoltak és olyankor aztán külön kérésük, hogy töröljük le vagy rajzoljuk át.”

„- Az outsider kiállítóink pedig olyan alkotók, akik valami miatt a mainstream képzőművészetből kimaradtak. De erősek, izgalmasak a műveik. Az átkelőség így is érvényesül. Az alkotóink felé is nyitottak vagyunk.”

„- Ráadásul sokszor teljes életutat meg tudunk mutatni a galériánkban. Fruzsina és én is művészetterapeuták vagyunk. Szeretjük az átkelésnek azt a formáját is, amiben a résztvevő alkotóink egyik partról a másikra, egyik helyzetből és állapotból a másikba kerülnek.”

„Menőség jele”

„ - Mindent biztonságosra tervezünk, most az újraindulás a tervünk, de ha kell, újra visszaköltözünk az online térbe.”

„- Veletek mi történt a járvány alatti időszakban?

- Nekünk épp a járvány előtti időben lett egy komoly segítségünk, hogy nyitva tudjunk tartani. Aztán be kellett zárnunk, de a terépiás folyamat nem állhat le, így átvonultunk az online térbe és azt kell mondjuk, szuper volt.”

„- De most nagyon bízunk az „élő” folytatásban...”


„Család – György – Konyec - Love”

„- A velünk dolgozó pszichiátriai betegek jó része olyan fóbiákkal és szorongással küzd, amiben olykor épp megnyugtató a tudat, hogy nem kell kimennie . Az ő esetükben inkább a hosszú és strukturálatlan idő volt rémisztő.”

„Milyen szép duplafázisú, egysoros kondenzátor nélküli lapradiátor! – Lakás - Sons of Anarchy"

„- Ez itt Rocky, balról a második. Én a szélen, mellette állok. Filmforgatás...”

„- Az online térben végül szuper volt az együttműködés a résztvevőinkkel. Minden nap létre kellett hozniuk egy új alkotást. Fantasztikus alkotások születtek. Persze nem mindenkinél, de még azok is, akik nem tudtak bekapcsolódni az alkotásba, foglalkoztak a napló szerkezettel, a vágyaikkal . Közben az évente megtartott nemzetközi konferenciánk is az online térbe költözött, amihez egy nagyszerű netes galériát is elérhetővé tudtunk tenni, nagyon erős munkákkal. Egy francia művészetterápiás program műveit. Bejárható online a teljes kiállítás. A weboldalunkon lehet megnézni.”

„- Általában 3 blokkot szervezünk egy évben, 3X16 hetes folyamatot. Az alapítványunk tudja támogatni a részvételt. Az összeg, hogy a résztvevők mennyi hozzájárulással vesznek részt a folyamatban, teljesen változó, a többi forrást mi biztosítjuk. Jelentkezni bármikor lehet és amikor elindul a következő csoportunk, fogadjuk a jelentkezőket. Nagy segítséget kaptunk az FKA-tól, így folytatni tudjuk a támogató terápiás munkát.”

„- Amikor a pszichiátriai betegek műveiből állítunk ki, az más kicsit. Olyankor a terápiás folyamatot tudjuk bemutatni, a műveket pedig a terápiás folyamat részeként kezeljük.”


„- Fontos még, hogy nemcsak pszichiátriai betegeknek indítunk művészetterápiás csoportot, hanem bárkinek, aki nyitott és érdeklődő.”


„- A programjaink vagy ingyenesek, vagy nagyon kis hozzájárulás fejében lehet rájuk jelentkezni. Van egy alapítványunk, a Védett Átkelők Alapítvány, ami támogatni tudja, hogy azok is művészetterápiához juthassanak, akik egyébként nehezebb anyagi helyzetük miatt nem vehetnék igénybe ezt a terápiás formát. Jó hír, hogy újra tudunk ingyenes csoportot is indítani. Várjuk a jelentkezőket!”


„Szerelem – Iván – Iván – hazamegyünk”

 

Köszönet az az interjúért az Átkelő Galéria munkatársainak, Komáromi Erzsébet Katalinnak és Marsalkó Fruzsinának.


Köszönet következő kiállítójuknak, Zé. Kovács Józsefnek is az együttműködésért.

A fotókon részletek láthatók Zé. Kovács József és Kopi Mundi Zoltán műveiből.

További információk az Átkelő Galériáról: https://atkelogaleria.com/

0 hozzászólás
bottom of page